Kutatások szerint egy kutya elvesztése ugyanolyan nehéz, mint egy szerettünk elvesztése

Kutatások szerint egy kutya elvesztése ugyanolyan nehéz, mint egy szerettünk elvesztése

A kutyák nem csak társállatok vagy házi kedvencek. Bárki, akinek már volt kutyája, elmondhatja, hogy a kutyája egyben a családtagja is.

Sajnos, az emberrel ellentétben a kutyák élettartama nem olyan hosszú. Fajtától függően egy kutya élete általában csak átlagosan 10 és 13 év között van.

Pexels

Forrás:
Pexels

Egyszerűen nem tudnak olyan sokáig velünk lenni, ezért egy kutya elvesztése ugyanolyan nehéz, sőt, még nehezebb is lehet, mint egy szerettünk elvesztése.

Talán hihetetlennek hangzik, de igaz.

Miközben az igazi kutyabarátok gyászolják szeretett kedvencük halálát, egyesek könyörtelenül azt mondják nekik, hogy “ez csak egy kutya” vagy “tovább kell lépned.”

Pexels

Forrás:
Pexels

Néhányan nem értik, egy kutya elvesztése nem könnyű és soha nem is lesz az. Továbblépni egy szeretett háziállat elvesztése után könnyebb mondani, mint megtenni. Bár utána lehet egy másik kutyánk, az újrakezdés nem lesz könnyű.

Valójában tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fájdalom, amit az ember egy kutya elvesztése után érez, jogos és valós.

Még nehezebb lehet továbblépni egy háziállat elvesztése után, mint egy emberi szerettünk elvesztése után.

Lehet, hogy egyesek számára abszurdnak hangzik, de ez csak egy a sok dolog közül, amit a kutatás során felfedeztek.

Pexels

Forrás:
Pexels

Állati társainkhoz általában ugyanúgy kötődünk, mint az emberekhez, mint a családhoz és a barátokhoz. És e folyamat során hormonok és vegyi anyagok szabadulnak fel az agyunkban.

Továbbá, amikor akár egy állattal, akár egy emberrel töltünk időt, nem nehéz érzelmileg kötődni hozzájuk. Kedvesek lesznek a szívünknek, így amikor eljön az idő, hogy átkelnek a szivárványhídon, a fájdalom is mérhetetlen.

Most a végső kérdés az, hogy miért nehezebb feldolgozni egy háziállat elvesztését, mint egy emberét.

Pexels

Forrás:
Pexels

Egyszerűen azért, mert nincs olyan, hogy “elfogadható” módja a gyásznak.

Rengeteg módja van annak, hogy túljussunk egy szerettünk elvesztésén. Vannak más családtagjaink, rokonaink és barátaink, akik segíthetnek átvészelni a fájdalmat. Különösen akkor, ha korábban ők is átélték ugyanezt, ők is felhasználhatják ezt a tapasztalatot, hogy segítsenek nekünk továbblépni.

Pexels

Forrás:
Pexels

Más módszerek, például a tanácsadás vagy a terápia is hasznos lehet. Az ilyen módszerek használata a nehéz időkben érvényes, és soha nem fognak elítélni érte.

Sajnos, nem tudjuk ugyanezt tenni, amikor egy háziállat meghal.

Amikor a szeretett kutyánk meghal, csak azt várják el, hogy “engedjük el” és “felejtsük el” Néhány embernek fogalma sincs arról, milyen érzés elveszíteni egy háziállatot. Nem ismerik azokat a gyönyörű emlékeket, amiket velük együtt hoztál létre, ezért olyan könnyű nekik ilyeneket mondani.

Pexels

Forrás:
Pexels

Aki elveszítette szőrös barátját, az nem tud halogatni dolgokat, elhalasztani kirándulásokat, lemondani találkozókat, és hiányozni a munkából. Ezek közül egyiket sem teheti meg csak azért, mert elvesztette szőrös szerettét, mert egyesek számára ez gyenge kifogás.

Nehéz továbblépni egy ilyen típusú veszteség után, egyszerűen azért, mert nem sok olyan erőforrás van, ami ebben segítene. A legrosszabb az, amikor csak próbálod elrejteni a fájdalmat mindenki elől.

Valóban veszélyes út, de csak ez maradt neked.

Elviselhetetlen belső sérülés.

Pexels

Forrás:
Pexels

Julie Axelrod pszichológus szerint, amikor elveszítünk egy szerettünket, a vigasz és a feltétel nélküli szeretet forrását is elveszítjük. Mindazok a dolgok, amiket együtt csináltunk velük, eltűnnek, és ez elképzelhetetlen!

Amikor azokról a dolgokról beszélünk, amiket együtt csináltunk velük, ott van a sétáltatás a szabadban, az etetés, az összebújás, vagy akár egy könyv felolvasása. Ha egyszer a háziállatod eltűnik, akkor ezek a napi rutinok is eltűnnek, és nem tudod figyelmen kívül hagyni ezt a hirtelen változást az életedben.

Pexels

Forrás:
Pexels

Te is emlékszel azokra a filmjelenetekre, amikor az emberek elkezdenek olyan dolgokat látni, amelyek emlékeztetik őket annak a létezésére, aki már elment? Ez még a való életben is előfordul. Azok az apró részletek otthon, amelyek emlékeztetnek rá, szinte minden nap eszedbe jutnak, elkerülhetetlenek.

Mindezek ellenére mindig emlékezz arra, hogy az érzéseid érvényesek, és teljesen rendben van, hogy nem vagy jól, amikor elveszíted szeretett háziállatodat.

Nézd meg az alábbi videót, hogy megtudd, miért olyan érzés egy kutya elvesztése, mintha egy családtagot veszítenél el.

Kérlek OSZD meg ezt barátaiddal és családoddal.

Share